Adesso Restaurant and Bar, Oakland, California

Layouts and plans for a brand-new restaurant located on the ground floor of a newly constructed multi-story building with condominiums, in collaboration with Martin-Heid Design Build Contractor. Because the housing above made a Type-2 vent hood impossible, the owner decided to change the menu to feature cured meats, leading to the installation of a custom refrigeration and display unit over the bar. The salumi concept, which came about as a result of the limitation of the space, became the anchor for the design as well as the restaurant’s success.

Multi-Level Ceiling

Hierarchy of ceiling layers takes advantage of exposed concrete, defining the spaces of the open plan with varying dropped levels designating each function. Recessed areas for fans provided opportunities for diffused lighting and visual interest.

Peering into Prep Area

A wall of custom-fabricated refrigeration units painted red and framed in steel, greet the customer upon arrival. Open- backed countertop reveals a peek into the prep area, showcasing an Italian meat slicer.

Sleek Italian Greeting

The powder-coated metal screen with wood and glass inserts defines the entry area with signage on the public side and functions as a serving station on the inside.

Belly Up To the Bar

Bar seating area ties into the entry screen and references the sleek, understated design appeal of a European style café. Adjacent lower bar counter area flows aesthetically and accommodates ADA standards.

Welcoming Seat

Detail of fixed bar seating with footrest. Warm brown leather harmonizes with wood accents.

Appealing Window Seat

Fixed storefront windows were replaced with sliding glass panels for improved airflow. Custom leather banquet seating fits perfectly below.

Facebook Houzz LinkedIn Yelp